Prešovčania dlhujú Spravbytu na nájomnom takmer 28 miliónov Sk

25.07.2004 Celý región

Sumu vyše 27, 88 milióna korún dlhovali k 30. júnu na nájomnom obyvatelia Prešova tunajšiemu správcovi bytov spoločnosti Spravbyt. Situáciu sa Spravbyt snaží...
Sumu vyše 27, 88 milióna korún dlhovali k 30. júnu na nájomnom obyvatelia Prešova tunajšiemu správcovi bytov spoločnosti Spravbyt. Situáciu sa Spravbyt snaží riešiť využitím rôznych možností podľa zákona. V tomto roku zaslal 52 výpovedí z nájmu bytu, podal šesť žalôb o vypratanie bytu a uskutočnil tri výkony rozhodnutia súdu vyprataním bytu, t.j. deložácie.

Podľa riaditeľa Spravbytu Viliama Valoviča je problém neplatenia nájomného najvážnejšou hrozbou pre zdravé hospodárenie spoločnosti. Tá spravuje dovedna okolo 11 tisíc bytov v meste. Časť z nich na základe mandátnej zmluvy s mestskou samosprávou a časť na základe zmluvy o výkone správy s fyzickými vlastníkmi bytov.
Prijatie nového zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v tomto roku slovenským parlamentom umožňuje podľa Valoviča promptnejšie riešiť problém neplatičov. Tí sa v Prešove grupujú z osôb spoločensky neprispôsobivých a časť z nich je rómska populácia. Najväčší problém je s jej platbami za nájomné byty v lokalite Stará tehelňa. Do júna t. r. dlhy na nájomnom tu činili asi tri milióny Sk. Podľa najnovších poznatkov vzrástol záujem neplatičov o splácanie podlžnosti uzatvorením dohody o splátkach. Spravbyt však požaduje zaplatiť tretinu nedoplatku a potom môže sa dohodnúť na splátkach počas trvania nájomnej zmluvy.
Spravbyt je 55 percentami dcérskou akciovou spoločnosť samosprávy mesta Prešov. Zvyšok patrí súkromnej spoločnosti C. E. U. , s. r. o. , Prešov.
(jj)
 

Vyberte región